Hiába hirdetnek ingyenes felhőtárhelyeket, ha megnézzük az apró betűs részt kiderül, hogy manapság nincs olyan, hogy „teljesen ingyenes”.

Ha ingyenes abban az értelemben, hogy nem kell érte pénzt kiadni, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az adatainkkal fizetünk. A két legismertebb példa erre a Google Drive és a Dropbox.

Google Drive: ahol az adataink a fizetség

Az előbbi esetében a felhőtárhely szolgáltatás a Google Drive nevet viseli és a díjmentes változata csupán egy 15Gb-os virtualizált tárhely, amely össze van kötve a többi Google alkalmazással, mint pl. a Gmail vagy a Spreadsheets.

Habár a Google Office alkalmazásai ingyenesek (mint az összes többi) és általában kevés helyet foglalnak az össztárhelyünkből, a Drive elég hamar megtelik, ha komolyabban használatba vesszük a Google szolgáltatásait, ugyanis az emailek is a 15 GB-os keretet fogyasztják.

Továbbá éppen a Google totális ellenőrzése miatt nem is számít GDPR kompatibilisnek a gmail „civil” változata.

Dropbox: 2 GB ma mire elég?

A másik közismert, alapverziójában ingyenes felhő alapú tárhely a DropBox. Itt csak 2 GB-ig tart az ingyenes vagy próba verzió és afelett ez is fizetős.

Sokan szeretik, mert biztonságosabbnak vélik a Google-nél és emiatt kezdik használni – utána szembesülnek vele, hogy ma már néhány száz kép, vaskosabb prezentáció és dokumentum, hamar felzabálja a 2 GB helyet.

Ha viszont fontos a gondtalan, biztonságos tárolás, akkor mindenképpen érdemes azon gondolkoznunk, hogy előbb vagy utóbb zsebbe kell majd nyúlni.

Miért jó a hazai fizetős webtárhely?

Elsősorban azért, mert GDPR kompatibilis, azaz a szolgáltatónak komoly figyelmet kell fordítania az adatbiztonságra és ő maga sem olvashat bele a fájljainkba, nem nézheti át a családi fotóinkat engedély nélkül.

Egy induló vállalkozásnak még nem feltétlen van kapacitása önálló szerverre és szerverszobára, viszont bőséggel lehetnek olyan céges, üzleti titkai, amit aligha szeretnék, hogy külföldi magáncégek olvassanak és elemezzenek ki.

Ráadásul a jobb szolgáltatók, mint a Doclernet is, a webtárhely szolgáltatásához távoli hozzáférést is biztosít, illetve olyan plusz szolgáltatásokat, amelyeket egy ingyenes, külföldi cég sosem fog: redundáns adattárolás, állandó ügyfélszolgálat, gyors szerverek, vírus- és spamvédelem, adatbiztonság és akár napi szintű adatmentés.

Akinek fontos az adatbiztonság és a sebesség, az ne sajnálja a pénzt. Sokkal többet kapunk a pénzünkért, mint egy tárhelyet: olyan teljes körű szolgáltatáscsomagot, amely garantálja, hogy nem kell aggódnunk adataink miatt.

fabbro