Ma már nem kérdés, hogy ha anyagi segítségre szorulunk, akkor a legkézenfekvőbb megoldás a személyi hitel. Mégis nagy dilemmával jár olykor a megfelelő termék kiválasztása, hiszen számos tényezőtől függ, melyik a számunkra legjobb termék.

Változó vagy fix kamatozású személyi hitel a jobb választás?

Az biztos, hogy mindkét típusú megoldásnak vannak előnyei és hátrányai amiket érdemes végig venni. A személyi hitel így is sok tényezőt foglal magában ami miatt a legnépszerűbb hitel forma, a kamat csak csak egy tényező a sok közül, bár az egyik legfontosabb is.

Változó kamatozású hitel esetén az első ami megfog bennünket a hihetetlenül alacsony kamat százalék. Egy kis összegű személyi hitel esetén ez a megoldás kézenfekvő lehet. Itt ugyanis lehetőség nyílik rá, hogy rövid időn belül kényelmesen és biztonságosan vissza fizessük a hitelt.

Azt viszont tudni kell, hogy a kamatot két tényező befolyásolja:

  • kamatfelár
  • kamatreferencia

Bármelyik is változzon a hitel futamideje alatt, a kockázatot mi vállaljuk, tehát egy hosszú futamidejű személyi hitel esetén ez a megoldás nem kedvező.

A személyi hitel legyen kicsit drágább, de biztosabb.

Azok a hitelek melyek kamatozása az egész futamidő alatt fix, némileg drágábbak mint a változó kamatozású hiteleké. Ez első hallásra nem biztos, hogy csábító, viszont hosszú távon sokkal biztonságosabb.

Bár egy fix kamatozású személyi hitel nagyobb THM százalékkal rendelkezik, elképzelhető, hogy még így is kevesebbet kell visszafizetni a végén, mintha egy alacsonyabb kamatozású hitel mellett döntünk, aminek a törlesztője bármikor az egekbe szökhet.

Nem tudhatjuk ugyanis, hogy milyen nehézségekbe ütközhetünk a hitel futamideje alatt, viszont egy előre kiszámolt, alacsony törlesztőrészlet még így is biztonságosan kifizethető, nem kell félnünk az eladósodástól.

 

fabbro